ΚΕΝΤΡΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Αρχική

Eπικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματισμός Σχολείων

Δράσεις

 

   
19 Μαϊου 2009

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης διοργάνωσε βιωματικά εργαστήρια, την Τρίτη 19-5-2009  και ώρα 18.00-21.00 μ.μ, στο χώρο του Κ.Π.Ε Καλαμάτας  στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των μελών και των συντονιστών του τοπικού δικτύου «Απορρίματα: Αφαιρώ - Αξιοποιώ - Ανακυκλώνω - Αρνούμαι.

Σκοπός των εργαστηρίων αυτών, είναι να ενημερώσουν και να δώσουν ιδέες και προτάσεις στους εκπαιδευτικούς,  για την προετοιμασία των εκδηλώσεων που γίνονται στα σχολεία με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ενώ κεντρικός άξονας της δράσης είναι η αξιοποίηση υλικών που θα κατέληγαν στα σκουπίδια που σημαίνει εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η εξάσκηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας   των μαθητών. Υλοποιήθηκαν 3 διαφορετικά εργαστήρια:

1) Τεχνική decoupage.(πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε παλιά ή άχρηστα αντικείμενα).

2) Κατασκευές.

3) Video art (δημιουργία video και παρουσιάσεων με χρήση πολυμέσων).

 
13 Μαϊου 2009

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας  οργάνωσε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ.  εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΚΠΕ (Θουκυδίδου 2) για την παρουσίαση οικολογικών ιστοριών για παιδιά, που έχουν γραφτεί από εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν το 2007 σε σεμινάριο με τίτλο «Καταναλωτισμός και Περιβάλλον-πηγή έμπνευσης για δημιουργική γραφή και έκφραση».

Στόχοι του σεμιναρίου ήταν να προσεγγίσουν οι εκπαιδευτικοί το θέμα Κατανάλωση-Απορρίμματα-Περιβάλλον με βιωματικό τρόπο,  να λειτουργήσουν συλλογικά μέσα από τις ομάδες εργασίας, να έρθουν σε επαφή με δημιουργούς συγγραφείς και εικονογράφους και να ενθαρρυνθούν να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές με τους μαθητές τους στην τάξη. Το δημιουργικό αποτέλεσμα του σεμιναρίου ήταν 5 οικολογικές ιστορίες που εκδόθηκαν από το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2008: «Ένα παράξενο ταξίδι»,  «Το δέντρο είναι που βλέπει»,  «Τα όνειρα των σκουπιδιών», «Μη κλαις τενεκεδούλα», « Το μυστικό της Πειναλόπης», τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Καλαμάτας: www.kpe-kalamatas.gr.

   
10 Μαϊου 2009
Συμμετοχή της Αφροδίτης Χριστοπούλου, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας, με εισήγηση: « Τα απορρίμματα εκ-παιδεύουν». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη και συνδιοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Μεσσηνίας.
   
1 Απριλίου 2009

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας  και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Μεσσηνίας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας την Τετάρτη 1 Απριλίου στο αμφιθέατρο του ΚΠΕ Καλαμάτας στις 6.00 μ.μ.  Στη συνάντηση θα συμμετείχαν  εκπαιδευτικοί από όλο το νομό Μεσσηνίας με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς που τα σχολεία τους ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα προγράμματα ανακύκλωσης (υλικών συσκευασίας, ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών κ.λ.π.) που έχουν ξεκινήσει ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στους Δήμους του νομού μας. Επίσης συζητήθηκε  η συμμετοχή της σχολικής κοινότητας και ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην επιτυχία του προγράμματος της ανακύκλωσης καθώς και η εμπειρία και τα αποτελέσματα από το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Δήμο Καλαμάτας. Την ενημέρωση για τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στο νομό μας έκανε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Κ. Σπυρόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης.

   
18 Φεβρουαρίου 2009

Συμμετοχή σε ημερίδα του Δήμου Καλαμάτας με θέμα: "Διαχείριση απορριμμάτων"

 

   
16-18 Δεκεμβρίου 2008
Στο πλαίσιο του τοπικού  δικτύου “ Απορρίμματα: Αφαιρώ - Αξιοποιώ - Ανακυκλώνω - Αρνούμαι», που λειτουργεί για 8η χρονιά, με συντονιστικό φορέα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις  στα Δημοτικά  Σχολεία του Δήμου Καλαμάτας. Στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης  του δικτύου, οι εκπαιδευτικοί του
Κ.Π.Ε Καλαμάτας Πλακονούρη Σίση, Ζαραβέλα Δέσποινα, Στραβάκου Ελένη, Καραβά Λίλιαν, Χριστοπούλου Αφροδίτη και Καλογεράκη Μαρία και εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας από το τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων , πραγματοποιήθηκαν  επισκέψεις  στα σχολεία, όπου  έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, αλλά και για την μείωση  και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων. Παράλληλα  μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές έντυπο υλικό.
   
12-16 Μαϊου 2008

Πραγματοποιήθηκε εβδομάδα δράσης για την ανακύκλωση. Συμμετείχαν σχολικές μονάδες του δικτύου

   
5 Iουνίου 2008 
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας εκδηλώσεις με βασικό σύνθημα «Κάνε κι εσύ κάτι για το περιβάλλον». Μια πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Μεσσηνίας, τοπικών  οργανώσεων, συλλόγων και κινήσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται  στο νομό μας για το περιβάλλον.

Μια από τις δράσεις στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων ήταν και η συγκέντρωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων στο κέντρο της πλατείας. Στο τέλος της ίδιας ημέρας η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου τις μετέφερε στο ρεύμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που τώρα αρχίζει να δραστηριοποιείται  και στην πόλη μας.


8 Μαϊου 2008
Συνάντηση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς – συντονιστές του δικτύου «Διαχείριση απορριμμάτων – Διαλογή στη πηγή» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2008 στο Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, με σκοπό την οργάνωση εβδομάδας δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν:
1. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν από κάθε σχολική μονάδα την εβδομάδα από τις 12 – 16 Μαΐου 2008 για την ανακύκλωση.
2. Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό( φυλλάδια και μικρές αφισέτες) από το Δήμο Καλαμάτας για τα ρεύματα της ανακύκλωσης και για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και των  ηλεκτρονικών συσκευών.
3. Δόθηκε στους συντονιστές- εκπαιδευτικούς ερωτηματολόγιο σχετικό με το θέμα για τις εξορμήσεις των μαθητικών ομάδων  στις γειτονιές.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί από το Σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου ως υπεύθυνοι- συντονιστές για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης στο σχολείο τους, καθώς και εκπαιδευτικοί που εκπονούν τη φετινή σχολική χρονιά περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικό με τα απορρίμματα.

8 Απριλίου 2008
Συνάντηση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς – συντονιστές του δικτύου πραγματοποιήθηκε στο Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, στις 8 Απριλίου με σκοπό  το συντονισμό των δράσεων του τοπικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευτης «Διαχείρισης Απορριμμάτων- Διαλογή στην Πηγή» για το φετινό σχολικό έτος. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί από το Σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου ως υπεύθυνοι- συντονιστές για το

πρόγραμμα της ανακύκλωσης στο σχολείο τους, καθώς και εκπαιδευτικοί που εκπονούν τη φετινή σχολική χρονιά περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικό με τα απορρίμματα.


22, 23, 24 Φεβρουαρίου 2008
Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Δια(χειριζόμαστε) τα απορρίμματα στην Ελλάδα του 2008;» στις 22,23 και 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των συντονιστών του τοπικού δικτύου «Διαχείριση απορριμμάτων- διαλογή στην πηγή»,  σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το Αιτωλικό, το Αγρίνιο και τη Λευκάδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες με
βιωματικό τρόπο στις περιοχές επίσκεψης να έρθουν σε επαφή με το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από διαφορετικές πρακτικές και οπτικές γωνίες, εξασφαλίζοντας τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θεωρίας και πράξης.

10- 20 Δεκεμβρίου 2007
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης και το Δήμο Καλαμάτας, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης μας και στην κεντρική πλατεία.
Στην πλατεία θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια τα οποία και θα
έχουμε στη διάθεσή μας, από τις 10-12 μέχρι και τις 20-12-2007. Εκεί το προσωπικό του Κ.Π.Ε μαζί με μαθητικές ομάδες, για ένα πρωινό δίωρο (από τις 10 μέχρι τις 12π.μ ), θα κάνουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές με άχρηστα υλικά. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν  , να χαρούν, να δώσουν τις ευχές τους αλλά και παράλληλα να βιώσουν ότι τίποτα δεν είναι άχρηστο και με φαντασία όλα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι αυτές τις γιορτές λιγότερο καταναλωτές.
 
 
 
Created & Hosted by MGP Marketing & Consultants © 2008 All Rights Reserved